science

SCIENCE AND TECHNOLOGY CENTER

Concept: Cell
Date: 2017
Deadline: 4 Months

A building or interior occupies an unique situation; it is inherently connected to it's site (Context+Environment). When l went to Pasalimani Flour Factory, l remembered the citation from the book l read. l was impressed and inspired by the beauty of nature and the historical places around the building. Therefore l wanted to create an atmosphere in the interior as well as the living atmosphere around the building with Cell. The permeable feature of the Cell means that the natural atmosphere around the structure carries it into the structure. Its vividness represents the vitality of the natural atmosphere around the structure.

Where does inspiration come from?

Do you see what I see?

Do you feel?


When l was on the subway, holes of ventilation plate under the seat caught my eyes. The idea of permeability comes from the holes in this panel.


Music: Vangelis - Ask the Mountains

When inspiration comes, l was listening to this song.
User Profile: Plant scientist, university students and professors from Plant Sciences department and people who like plants.


Design Process

● Design of Nucleus and Connection Element
● Growing of Connection Element to floor
● Creation of new masses. The window opening can be used for the pass to the masses
● Creation of new spaces








Connection Element and Nucleus

The Nucleus has a role between two buildings as bridge

Exhibition Area - Connection Element - Nucleus

Learnings

l designed The Pasalimani Flour Factory as a Science and Technology Center project for the second time. This time l approached more details of historical structure and l learned what we should pay attention to when we design a historical structure. At the same time, l learned that the building gains a new identity and functional with a different concept.

Tools

2D Drawings: AutoCAD, Visualization: Adobe Photoshop-Illustrator,
3D Model: SketchUp, Animation: Lumion, Video Editing: Adobe Premiere Pro